Gyakran Ismételt Kérdések

Simon Skottowe válaszol

Mi az a bespoke/méretre szabott öltöny?

A méretre szabott öltöny egyedi szabásminta alapján készül. Ezt egy szabó mester készíti el, miután alaposan megmérte és kiértékelte a test méreteit, formáját és bármilyen asszimetriát, ami az ügyfél tartásából adódik. Sarkalatos pont, hogy az új ügyfeleknél legalább három próba van a készítés különböző fázisaiban. Ezalatt a folyamat alatt a mester szabó finomítja és tökéletesíti az öltönyt annak érdekében, hogy az elkészült darab kényelmesen, mégis előnyösen illeszkedjen a testhez.
A méretes öltöny hagyományosan műhelyben készül, mivel így biztosítva van a varró és a szabásmintát készítő szabók közös munkája. Sok esetben elengedhetetlen a kézi varrás a magas minőségű bespoke daraboknál, különösen a belső struktúra kialakítása során. Különböző formájú zakóknál, például egy ívesebb alkat esetében, különböző varrási technikákat szükséges alkalmazni. Hasonlóképpen, különleges anyagok, mint a tweed vagy a kordbársony, különleges bánásmódot igényelnek. Csak így érheti el az öltöny a kényelem és elegancia tökéletes kombinációját, aminek ügyfelünk büszke viselője lehet.

Mi az a méretre igazított öltöny?

Egy, már elkészült öltöny módosítása. Az alakítás mértéke a szabótól függ, de általában az ujjakra, a zakó és nadrág hosszának változtatására és néhány apró részletre limitálódik. Ezeknél a daraboknál manapság a szabásmintát egy számítógép tervezi meg és a ruhadarabok ipari gyártósoron készülnek, próba nélkül. Egy jó minőségű, méretre igazított öltöny, megfelelő lehet egy átlagos testalkatú úriember számára abban az esetbe, ha a gyártók sok alapmintával dolgoznak.

Milyen egy minőségi öltöny?

Felvéve alig lehet érezni, hogy visel valamit az ember. Pontosan illeszkedik a testhez, mégis lehetővé teszi a szabad mozgást és előnyössé varázsol bármilyen testalkatot.

Mennyi ideig tart egy öltöny elkészítése?

A szabótól és a munka minőségétől függ, de körülbelül száz óra szükséges egy teljesen méretre szabott öltöny elkészítéséhez. Ez általában két hónapra oszlik el, de ez függ az időszaktól és a rendelések mennyiségétől is. Mindig érdemes minél előbb értesíteni a szabónkat.

Hány próba szükséges egy méretre szabott öltöny készítése során?

Az első rendeléskor legalább három. A további rendeléseknél általában egy, néha kettő elég szokott lenni.

Mit kell magammal vinnem egy próbára?

Egy jól illeszkedő inget és azt a cipőt, amivel viselni szeretnéd az öltönyt.

Megéri egyedi öltönyt készíttetni?

Ha megengedheti magának az ember, mindenképpen. Legyen az a szokatlan testalkat, vagy a saját stílus képviselése miatt, a méretre szabott öltöny mindig önbizalmat ad és kiemel a tömegből.

Mennyibe kerül egy bespoke öltöny?

Attól függ, hogy milyen minőségű a munka. Ha figyelembe vesszük a szakértő szabók csapatának munkaidejét és az anyagok minőségét, ne számítsunk kevesebbre 1,4 millió forintnál egy jó minőségű, egyedi öltönyért.

Hány öltöny kell egy férfinak?

Ez függ az öltöny viselésének gyakoriságától és az ügyfél életmódjától. Kezdésként három business öltönyt mondanék: kettőt az átmeneti évszakokra és egyet nyárra. Emellett néhány zakóra is szükség van, mondjuk háromra, és egy szmokingra is. Ha az úriembernek minden nap viselnie kell munkához az öltöny, nyilvánvalóan több darabra lesz szükség.

Lehet minden nap ugyanazt az öltöny viselni?

Nem igazán, ugyanis az öltönynek pihennie és száradnia kell minden viselés után. Az öltöny viselés utáni megfelelő levegőztetése csökkenti a tisztítás szükségességének gyakoriságát, ezzel meghosszabbítva az öltöny életét. Egy sokat hordott öltöny esetében érdemes egy második nadrágot csináltatni hozzá, mivel ez használódik a legjobban.