Méretes öltöny: A történet

Bespoke Öltöny Készítés

A személyre szabott és luxus vásárlás világának hosszú és arisztokratikus története van. London, jobban mint bármely más főváros, fenntartotta ezt a kultúrát, ami még a mai napig is virágzik St. James és Mayfair történelmi kerületeiben. Ezek a részek akkor alakultak ki, mikor a királyi udvar a Szent Jakab Palotába költözött 1698-ban, és tovább terjeszkedett az északi területek felé, amikor a Burlington-ház mögött fekvő terület átalakult azzá, amit ma Savile Row-nak és Bond Street-nek nevezünk. Ezen a területen számos vállalkozás rendelkezik királyi tanúsítvánnyal és foglalkozik kereskedelemmel már a 18. és 19. század óta.Manapság már bárki, akinek elegendő pénze van, visszatérő vásárlója lehet a „luxus” boltokat, de a méretes szabóságokra és cipészetekre ez nem igaz. Ahhoz, hogy valami személyre szabottan készüljön idő kell, ami azt is jelenti, hogy te vagy az ura az időbeosztásodnak.

Simon London közelébe nőtt fel, de az egyetem megkezdésééig nem élt a fővárosban. Hirtelen körül volt véve luxusüzletekkel: Liberty’s, Selfridges, Fortnum & Masons, Harrods, az ékszer, cipő és divatüzletek a Bond Street-en; nem említve a pompás Burlington Arcade-t. Lenyűgözte a város, különösen a nyugati vég, a régi, történelmi gyapjú kereskedőkkel és szabóságokkal. Sajnos mára már nagy részük megszűnt, azonban ezek a viktoriánus létesítmények voltak a méretes szabóság szakmájának alappillérjei. A Beasley’s a Ganton Street-en vásznakhoz és díszítéshez, a Hunt and Winterbotham a Golden Squaren gyapjúhoz és kamgarnhoz és természetesen a Berwick Street anyagok minden lenyűgöző változatához. Simont lenyűgözte a régmúlt világa és ezt gyönyörűen mintákká és dizájnná alakította a Sherlock Holmes inspirálta diplomamunka kollekciójához.

Egy fogékony, fiatal férfi számára, akinek van érzéke a jó élethez, London volt a tökéletes város a tanulásra. A Lina Stores a Greek Street-en a legjobb olasz ételekért, a Bibendum a Kensington-ban osztrigáért és tenger gyümölcseiért, a Maison Bertaux a Soho-ban a legfinomabb süteményekért. Ne gondoljátok, hogy Simon-t csak az ételek érdekelték, mivel ez messze áll az igazságtól, azonban a Jeremy Street-i kalap- és inggyártók, parfüm boltok és az azt körülvevő árkádok közé rejtve található néhány a világ legkiválóbb ételei és borszállítói közül.

A méretre készült ruhák világa gazdag és változatos. Vannak, akik születési joguknak veszik, mások csak értékelik a kapott szakértelmet és figyelmet, és vannak akik ezt a módot választják a társadalmi ranglétrán való feljebbjutásra. A jómódúak számára a bespoke a luxus legmagasabb formája, míg azoknak, akik az üzletre gondolnak ez egy létfontosságú út a bekerüléséhez egy exkluzív klubba. Sok kétes alak választja a szabóságokat a Savile Row-n annak tudatában, hogy egy jó öltöny tiszteletet kölcsönöz majd a számukra.

Néhány évvel a Harrow Művészeti Főiskola elvégzése után Simon Milánóba költözött. A nyolcvanas évek vége komor időszak volt a szabók számára, mivel az olyan nemzetközi márkák, mint az Armani, a Versace stb. domináns szerephez jutottak a férfidivat világában. A még mindig gazdasági erőműként működő Milánó vibráló városként képes volt folyamatosan újraalkotni magát anélkül, hogy elvesztette volna gazdag történelmét. Barátok, nevezetesen Gavino Falchi révén Simon megismerkedett Milánó burzsoáziájával. Sok, a családi ipar vagyonával rendelkező tehetős ember élvezett olyan életminőséget, melyet Nagy-Britanniában sokak számára elképzelhetetlen volt.Simon nagyon könnyen alkalmazkodott az új életéhez és hamarosan teljes mértékben kiélvezte a Milánó kínálta lehetőségeket. Kialakította kicsi, férfiakból és nőkből álló bespoke ügyfélkörét és emellett mellékvonalon foglalkozott exkluzív, puha bútorokkal is. A radiátorok feletti falak elszíneződésének elkerülésére létrehozott „radiátoros kalapjai” nagy sikert arattak a házak büszke úrnői körében.

Finomabb anyagainak és tudatosabb stílusának köszönhetően az olasz szabászat hangulata más, mint a londonié. A milánói szabászati stílus közel sem olyan piperkőc, mint nápolyi unokatestvére, mégis markáns, a világhírű biellai gyárakból származó fényűző anyagokkal. Simon ezt a visszafogott, egyben kifinomult szemléletet egyszerre találta érdekesnek és a modern világhoz furcsamód illőnek. Ebből a két, egymást kiegészítő irányzatból alkotta meg saját, jellegzetes stílusát. A finom anyagokat elegáns, de nem túlzó formákra szabja, kifogástalan bélésekkel, gombokkal és vásznakkal kiegészítve. A milánói minőség nem csak a külsőségekben jelenik meg, hanem mindent áthat.
Miután Budapestre hívták, egy nagy szabászattal foglalkozó cég tervezési osztályának vezetésére, 2001-ben megnyitotta saját vállalkozását. Azóta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy visszahozza a magyar fővárosba a méretre szabott és luxus férfiruházat kultúráját. Lassan bővülő, jelenleg hatfős csapata igényes nemzetközi ügyfélkörről gondoskodik. Együtt készítenek bespoke öltönyöket és méretre szabott ingeket férfiaknak, valamint gondosan válogatott késztermékek is megtalálhatóak kínálatukban.

Ha tudni szeretné az öltönyápolás fortélyait, olvassa el az erről szóló blog bejegyzésünket.

További információért, valamint időpontfoglalásért kattintson ide.