Blog

A bespoke szabászat folyamatai – Simon Skottowe mesterszabó magyarázatával

A bespoke szabászat folyamatai – Simon Skottowe mesterszabó magyarázatával

A bespoke öltöny készítésének folyamata.

A konzultáció

Mikor egy új ügyféllel találkozom, sok információt kell összegyűjtenem. Személyiség, méretek, testalkat, arányok. Hol fogja viselni az öltöny az úriember, és mit szeretne kifejezni vele. Munkához fogja viselni, különleges alkalomra és milyen évszakban. Ez meghatározza az anyag súlyát, színét és mintáját, valamint azt is, hogy az öltöny egy- vagy kétsoros legyen, készüljön-e mellény is, valamint, hogy a nadrág eleje sima, vagy pliszírozott legyen. Az összes technikai és tervezési információ birtokában továbbléphetek a következő fázisra.

Szabásminta-készítés

A kifogástalan munka a tökéletes szabás és a szép varrás kombinációja. Az én szabási technikám, a legtöbb londoni szabóéhoz hasonlóan, F.R. Morris szabó szabászati rendszerén alapul.

A testméretek és különböző képletek segítségével egyedi szabásmintát készítek minden ügyfél számára. A célom a tökéletes egyensúly megtalálása, ahol az anyag esése kifogástalan, megengedi a szabad mozgást, és eközben elegáns és felesleges helytől mentes marad. A vállak közötti különbségek korrigálásától kezdve, a mellkas korrekcióján át, egészen a kedvező V-alakú törzs kialakításáig, a méretre szabott öltönyök készítése lehetőségek tárházát kínálja az előnyösebb tulajdonságok kiemelésére, és a fizikai hiányosságok elfedésére.

 

Próba

Minden egyes megrendelés három találkozót igényel az ügyféllel.

 Az egyedi szabásminta elkészítése után előkészítjük az első (toile) próbát. Ekkor megnézem az egyensúlyt, az arányokat, a hosszt és az összképet is. Ezt követően kiigazítom a szabásmintát és elkészítjük az összefércelt darabot a megrendelő által választott anyagból. A megfelelő anyagoknak köszönhetően ekkor már látszani kezd a zakó végső formája. Az öltöny finomítását a második próbán folytatjuk, amikor az ügyfélnek már a megfelelő inget és cipőt kell viselnie. Ezúttal újra ellenőrzöm az egyensúlyt, az arányokat, a vállvonalat, az ujjak hosszát és a gombok helyzetét. Utána ismét minden szükséges módosítást átviszek a szabásmintára, és előkészítem a harmadik próbát is. Elkészülnek az alsó és első zsebek, és a bélések bevarrásra kerülnek. A nadrágzsebek és elkészülnek, a hosszú szegélyek is megmunkálásra kerülnek. Az öltöny kezdi felvenni végleges formáját. Egy végső ellenőrzés és a megrendelés elkészül.

 

Varrás

Minden valódi szabó hasonló rendszert használ többrétegű vásznakkal, amiket kézzel varrnak össze. A szabó stílusa a kiválasztott vászonban és az öltések sűrűségében kerül előtérbe. Ez és a belső konstrukció összessége teremti meg a zakó végső és stabil formáját. Több ezer kézi öltésből áll össze egy igaz, személyre szabott ruhadarab.

A finom kézi befejezés a tökéletes utolsó simítás, ami megkülönbözteti a méretre szabott öltönyöket. Minden szabónak megvan a saját preferált stílusa, de a gomblyukakat mindig kézzel kell megmunkálni, a béléseket kézzel kell behúzni, és az ujjak, gallér és végződések szegélyvarrása szintén kézzel megmunkálandó.

 

Vasalás

Ezután következik az öltöny vasalással történő formázása, valamint az ideiglenes ragasztónyomok eltávolítása. Ez a folyamat akár két óra gondos munkát is igénybe vehet.

Öt magasan képzett mesterember több mint nyolcvan órát dolgozik minden egyes öltönyön. A teljes gyártás házon belül történik, gépeket csak a fővarrásokhoz használunk.

Egy öltöny megítélésekor három alapvető dologra kell figyelni: a forma és a stílus harmóniájára, az előnyös szabásra és sziluettre, valamint a megfelelő egyensúlyra és arányokra. Ezután következik a megfelelő anyagválasztás, a szép szegélyek és természetesen a szakszerű kivitelezés és befejezés. Kizárólag egy igazi szabó képes ilyen nagy figyelmet fordítani az öltöny elkészítésének minden szempontjára. Az ujjak esése, a váll vonalvezetése, ahogyan a gallér és a hajtóka pontosan a felső gombig hajlik vissza, a feszülés legapróbb jele nélkül. A munka legnagyobb része nem is látható, belül van elrejtve. De a türelmes kézi varrás, a formázás és a vasalás órákig tartó folyamata az, ami a bepsoke szabászatot megkülönbözteti a többitől.

Csak mikor felveszi a méretre szabott kabátot, tudja a megrendelő teljes mértékben értékelni a különbséget, ahogyan könnyedén a helyére kerül és a viselő részévé válik. A viselő önbizalmában és a hozzáértők elismerésében, nem pedig a tömeg tapsában kell, hogy megmutatkozzon a méretes öltöny értéke.