Blog

A pólóing története

Simon Skottowe
A pólóing története

Ahogy az a nevéből is látszik, a pólóinget először a lovaspólóhoz tervezték a tizenkilencedik század második felében Indiában, majd az 1920-as években már az európai versenyeken is megjelent.

A férfi pamut piké meznek általában rövid volt az ujja és viszonylag szűk a szabása, hogy ne gátolja a mozgást a felesleges anyag. Tökéletes volt a gyorsan mozó lovaspóló játékosok számára.

René Lacoste hozta először kereskedelmi forgalomba a férfi pólóinget, teniszpóló verziót viselve belőle 1929-ben. Teniszbajnokként a megszokott ing akadályozta a játékban és kényelmetlen volt számára. Amikor először viselte szokatlan pólóingjét nagy feltűnést keltett vele, és nem a jó értelemben. Laza stílusa és a jersey anyag túlságosan az alsóneműre hajazott ahhoz, hogy tisztességes viselet lehessen.

A férfi pólóingek azonban hamar elterjedtem annak köszönhetően, hogy a sportok népszerűsége növekedett a középosztály köreiben.

A siker kulcsa

Mint sok klasszikus dizájn, a pólóing is annak köszönheti hosszú életét, hogy a maga egyszerűségében tökéletes megoldást nyújt egy adott problémakörre. René Lacoste néhány olyan tenisz-specifikus extrával egészítette ki a klasszikus szabást, mint a szélesebb gallér, ami a napsütés ellen védi a nyakat és a hosszabb hátsórész, ami biztosítja, hogy a póló betűrve maradjon a nadrágba. Alapvetően azonban a pólóingek nem változtak első megjelenésük óta.

Az először kizárólag sportokhoz viselt galléros póló a legtöbb férfi ruhatárának alapdarabjává vált. A főbb márkák a Lacoste, Fred Perry, a Brooks Brothers és a Ralph Lauren, mindegyik saját stílust képvisel, és az évek során mindegyik megalkotta a saját történetét és logóját.

A „lezser péntek” megjelenésével és a laza öltözködés látszólag visszafordíthatatlan trendjével egyidőben a klasszikus pólóingek kicsit túl sportosnak tűntek a szabászatban jártas szemek számára. Ezt figyelembe véve Simon Skottowe megtervezte saját változatát a klasszikus, rövid ujjú pólóingből, melyhez Fred Perry vintage fotóiból merített ihletet. Innen ered az egyrészes gallér, a hosszabb ujjak és az erősebb pamutanyag használata is. Szabászati tudását felhasználva olyan pólóinget alkotott, ami jól illeszkedik a testhez, ezzel segítve a szabad mozgást és ami nélkülözi a fölös anyagot. A gallért úgy lett megtervezve, hogy mind önmagában, mind zakóval működjön, az ujjvégek és a szerkezet pedig úgy lettek kialakítva, hogy elegáns, mégis kényelmes legyen a végeredmény. Simon Skottowe pólóingjein nincsen látható lógó, a férfi viselje a pólóinget és ne fordítva.

Simon talált egy nagymúltú, helyi jersey-gyártó vállalkozást, ahol a biopamut piké anyagot megfestették klasszikus színekkel és megvarrták és Voila!

A pólóing helye kollekciónkban

A Simon Skottowe galléros póló kollekció mára világszerte ügyfeleink kedvence lett- Az eredeti, rövid ujjú változat jelenleg hét színben kapható és a kollekció hosszú ujjú darabokkal is bővült.

Ez a galléros póló rendkívül sokoldalú ruhadarab. Viselhetjük sötéteb színben sportzakóval, vagy pulóverrel, választhatjuk a világosabb árnyalatokat rövidnadrággal a nyárra, kiváló szabásuknak és visszafogott stílusuknak köszönhetően mindig sikkesen fogunk kinézni benne.

Pólóingjeinket úgy terveztük, hogy a nadrág fölött lógva is lehessen viseli, de ez ízlés és stílus kérdése. Gallér felhajtva vagy lehajtva? Mi a lefelé mellett tesszük le a voksunk, de teniszpályán, napsütésben előnyösebb lehet a felhajtott gallér.

Nézd meg pólóing választékunk és találd meg a színt, amelyik legjobban illik hozzád!