Blog

Így ápold az öltönyöd, hogy hosszú életű legyen

Simon Skottowe
Így ápold az öltönyöd, hogy hosszú életű legyen

Miért szükséges karbantartani az öltönyt? 

A jó minőségű ruhadarabok gondozása művészetnek számít, azonban sajnos ez a szokás megfakult az évek során. Figyelembe véve a méretre készült, minőségi férfi öltöny elkészítési idejét és költségeit, érdemes betartani néhány alapvető szabályt, amelyek biztosítják dédelgetett ruhadarabjaink hosszú élettartamát.

Az öltönyök ápolása két területre osztható fel, a tárolásra és a tisztításra. A tisztítás pedig további részekre bontható: minden viselés után elvégzendő feladatok, alkalmi vasalás és teljes tisztítás.

Az öltöny tisztítása

Az öltöny napi tisztítás/Minden használat után

  • Pihentetés:Az öltönyt minden használat után fel kell akasztani, a nadrágot teljes hosszában a kabátot pedig egy széles vállfára, amely támogatja a vállrészt mialatt hűl és szárad. Ugyanazon öltöny viselése egymást követő napokon károsíthatja az öltöny szálait. A napi szennyeződések eltávolíthatók az anyagból egy ruhakefével, de figyelembe kell venni a nedvességet, amelyet az öltöny a napi viselés során szív magába és ezt ki kell szárítani. Egy nap elegendő szokott lenni erre, azonban a nehezebb anyagokat jobb két napig is pihentetni.
  • Kefélés:A zsebeket, hajtókákat és varratokat rendszeresen kell kefélni, hogy eltávolítsuk a port és a szennyeződést. Nagyban meghosszabbítja az öltöny életét, ha minden használat után gyorsan végigmegyünk az öltönyön egy puhasörtés kefével. Nem is beszélve arról a tényről, hogy az öltönyök rendszeres kefélése segít a molyok távoltartásában is.  
  • Folteltávolítás: A foltokat azonnal le kell törölni, nem szabad dörzsölni őket. Ha nem jön ki egy kis vízzel, akkor minél hamarabb jusson ez az öltöny tisztítóba.ű

Az öltöny alkalmi tisztítása

  • Vasalás:Mind tudjuk, hogy egy nagy esemény előtt öltönyünknek néha szüksége van egy kis frissítésre, hogy még a legkisebb ráncok is eltűnjenek róla, azonban az öltöny vasalása trükkös tud lenni, különösen otthon.
    • A gyűrött anyag jól reagál a nedves környezetre. Érdemes felakasztani a párás fürdőszobába, vagy enyhén vízzel permetezni; ez a módszer az ágyneművel is jól működik. Hagyjuk megszáradni, de ne közvetlen napon, mert az rossz hatással lehet az öltönyök színére.
    • A fűtött nadrág vasaló jó választás, ha van ilyenünk és ha ki kell simítani a zakót csináljuk óvatosan, egy vasalókendő segítségével, hogy elkerüljük az anyag kifényesedését.
    • Régebben a legtöbb szállodában kérhettük öltönyeink vasalását és finomítását, melyet erős kemikáliák nélkül végeztek, manapság azonban sajnos ez már nem megszokott. Ha úgy döntünk, hogy az öltönyt tisztítóba visszük győződjünk meg arról, hogy egy ajánlott helyet választunk, mivel a rossz vasalás valódi károka tud okozni az öltönyben.
    • Ha a férfi öltöny csak kissé gyűrött, de nem piszkos, szóljunk, hogy csak vasalást szeretnénk, tisztítást nem. Ha van rá lehetőség, akkor időről-időre szabónkat is megkérhetjük, hogy vasalja újra öltönyünk.

Az öltöny teljes tisztítása

  • Tisztítás: Az, hogy milyen gyakran kell tisztítani az öltönyt attól függ, hogy kit kérdezünk és mennyit hordjuk. Véleményem szerint az öltöny megfelelő levegőztetése és a gardrób tisztántartása jobb módszer, mint a tisztítás. Környezeti szempontból a manapság tisztításra használt kemikáliák nagyon erőteljesek és kiszívják a természetes olajokat a gyapjúból és a vászonból, lerövidítve ezzel a ruhák élettartamát. Ez mindenkinek a saját döntése, de én azt javasolom, hogy a lehető legkevesebbet tisztíttassuk az öltönyt.

Az öltöny tárolása

A gardrób tisztítása, karbantartása

  • Akasztás:A férfi öltöny alakjának megőrzése érdekében akasszuk fel a kabátot egy megfelelő vállfára, ami támogatja a vállrészt, a nadrágot pedig lógassuk teljes hosszában. Győződjünk meg róla, hogy a fogas megfelelő méretű; a vékony akasztó káros lehet a ruha alakjára. Ez a klasszikus és slim fit darabokra is vonatkozik. 

  • Tárolás:Tároljuk az öltönyt légáteresztő öltönyzsákban a védelem érdekében. Fontos, hogy elegendő helye legyen az öltönyöknek és szabadon lóghassanak. Ha túl közel vannak egymáshoz a levegő nem tud megfelelően keringeni és ez nedvességehez vezethet és kárt okozhat a szálakban.
  • Moly elleni védelem:Használjunk moly elleni védelmet. Akár levendula, akár cédrus, de mindenképpen cseréljük rendszeresen a levendula/cédrus tömböket; évente kétszer, az évszakváltással.
  • Szekrényforgatás:A nyáriról téli gardróbra váltás régi hagyománya ma is fontos lecke számunka. Sok munkának tűnhet, de megéri, ha figyelembe vesszük a ruhák értékét. Ideális esetben egy szekrény van használatban és egy másik pedig a tárolásra van fenntartva. Az évszakváltáskor a használatban lévő szekrényt ki kell üríteni, tisztítani és a ki kell cserélni a molyírtókat is. Utána elővehetjük és bepakolhatjuk az új évszak ruhatárát. Amiket kivettünk a szekrényből nézzük át, hogy nincs-e rajtuk apró folt vagy sérülés. A tisztítások és javítások elvégzése után a szezonon kívüli ruhákat elpakolhatjuk. Az öltönyöket mindig légáteresztő öltönyzsákban tartsuk.

Extra tippek:

Mielőtt leülünk gomboljuk ki az öltönykabátot, hogy ne húzódjon. Ezt nem csak a slim fit férfi öltönyöknél kell figyelembe venni. 

Távolítsunk el mindent a zsebekből, mielőtt az öltönyt betesszük a szekrénybe.

Próbáljunk ne túl sok mindent cipelni a zsebben. Bármilyen ügyes is a szabó, a nehéz tárgyak megzavarhatják a zakó vonalát és esését. 

Gyakran Ismételt Kérdéseknél megválaszoljuk, hogy hány öltönnyel érdmes rendelkeznie egy úriembernek attól függően, hogy munkához is azt viseli, avagy csak szabadidejében. 

Érdemes fogasból és öltönykeféből is jó minőségűre beruházni.