Blog

Hogyan nézz ki úgy, mint egy millió dollár – Black tie

Hogyan nézz ki úgy, mint egy millió dollár – Black tie

Újra a nyakunkon a bálszezon és míg a hölgyeknek ez a legjobb lehetőség, hogy csillogjanak, addig az uraknak érdemes átgondoltan és kellőképp tájékozottan állni a ruhaválasztáshoz. 

A black tie, mint öltözék már a kezdetek óta mindig is a stílus aknamezője volt. Henry Poole szmokingjának első megtestesülése a walesi herceg, későbbi nevén VII. Edward, vacsoraöltönyének eredeti változata. Változatlanul, ugyanaz a stílus még ma is megállná a helyét. Azonban az 1930-as és 40-es években az estélyi viselet különböző változatait fejlesztették ki, amelyek inspirációként szolgálnak a manapság ismert, klasszikus black tie különböző változatainak.

Mit kell tudni a black tie-ról? Kezdjük a legfontosabbal! Legyen szó Henry Poole-ról, Versace-ról vagy épp Tom Fordról, minden sikeres estélyi viselet bizonyos szabályrendszeren belül működhet csak. Hagyományosan az estélyi viselet nehézsúlyú, úgy nevezett “barathea” gyapjúszövetből készült, ugyanis ez a különleges szerkezet egy matt felületet tett lehetővé, ezáltal kellemes kontrasztot teremtve a hajtókán lévő selyemmel. Manapság a könnyebb súlyú szövetek előnyben részesednek, nem csak kényelmi szempontból, de a gyűrődések elkerülése végett is. A magas sodrású gyapjú, valamint a gyapjú-moher keverék ideális választás lehet a súly-gyűrődés arányát tekintve. A szmokingok hajtókái mindig selyem borítással kell, hogy készüljenek: míg a szatén jó opció lehet a látványosabb megjelenéshez, addig egy bordázott borítással finomabb hatás érhető el.

Tekintve a szövetek visszafogott természetét, a drámaiságnak a sziluettből és a styling részletekből kell fakadnia. Gondoljatok Fred Astaire-re – mi jut eszetekbe? Egy- (szigorúan egygombos) vagy kétsoros öltöny. Az öltöny hajtókája legyen hegyes- vagy sálhajtóka, mivel mindkettő segít kiemelni az elülső, alacsony nyílást. Míg hivatalosan a szmokingokon nem kellene hátul nyílásnak lennie, gyakran a praktikum miatt mégis két oldalsó nyílást építenek be.  

Annak érdekében, hogy leülve ne látszódjon túl sok az ingből, egy hozzáillő anyagból készült mellény jó alternatíva lehet a népszerűbb spanyolöv mellé. A kettő együtt lehetővé teszi a kifogástalan megjelenést az egész este folyamán. A nadrágnak a szokásosnál magasabb derékkal kell rendelkeznie, hogy közvetlen a mellény vagy övkendő alá érjen. Merevítővel érdemes viselni, valamint rendelkezhet oldalsó állítókkal, de soha nem hordható övvel! Hasonlóképp soha ne válassz felhajtott aljú nadrágot, egy estélyi viselet esetében ugyanis a nadrágnak mindig sima szegélyűnek kell lennie. Habár a slim fazonok manapság fénykorukat élik, a férfiaknál a szűk nadrág nem épp kecsegtető látvány. A megfelelő megjelenéshez passzolnia kell, de soha nem szűkülnie! A nadrágot mindig nadrágtartóval viseld! A nadrág oldalát díszszalaggal kell díszíteni, amelyet úgy kell megválasztani, hogy passzoljon a hajtókán lévő selyemborításhoz.

A black tie megjelenéshez tartozó estélyi ingnek mindig lehajtható gallérral kell rendelkeznie – a szárnyas gallér a white tie viselet kötelező darabja. Az elülső rész (az úgy nevezett előke) legyen redős vagy Marcella (közismertebb nevén piés – a piés szmoking ing mellrészére párhuzamos hajtások vannak varrva, karakterét a geometriai minta adja). A redők esetében ügyelj arra, hogy ne ismételd meg a hetvenes évek fodros megjelenését, helyettük a szűk, tiszta redők jól mutatnak. Érdemes mindig dupla mandzsetta mellett letenni a voksodat, ami a legjobban néhány egyszerű elegáns mandzsettagombbal viselhető – ezüst, fekete vagy fehér színben.

 

Tanulj meg csokornyakkendőt kötni!

Nem olyan bonyolult, mint hinnéd, sőt, számtalan szuper videót találni az interneten, amik segíthetnek. Fontos, hogy az esemény előtt mindig gyakorolj, az első próbálkozások ugyanis gyakran félresikerülnek. A csomó soha nem lesz olyan tökéletes, mint egy előre kötött kendő esetében, de legalább lesz benne egy csipetnyi karakter és báj. Alternatív megoldásként egy hagyományos nyakkendő is jól mutathat, egy kissé a 60’-as évekre emlékeztetve.

A hagyományos vacsora öltöny tökéletes kiegészítője egy lakkbőr oxford cipő, de ehelyett egy fényesen ragyogó, egyszerű fekete oxford is megteszi. Viselj egyszínű fekete zoknit selyemből vagy finom pamutból.

Mutatnál magadból egy csipetnyi személyeset? Tedd meg a kiegészítőkön keresztül! Az urak könnyen választhatnak díszzsebkendők közül, készüljön akár pamutból, vászonból vagy selyemből – a tiszta fehér az én személyes kedvencem. Egy jól megválasztott karóra szintén nagyszerű kiegészítő lehet egy estélyi viselethez. Klasszikus, nem hivalkodó, lehetőleg fekete bőr szíjjal. Még egy családi zsebóra is kellő játékosságot adhat a teljes képhez, pláne, ha mellényt is viselsz hozzá. A mandzsettagombok is dekoratív elemként tudnak hatni, de a legjobb, ha a választott szín megegyezik az óra színével.

Általában az ember szeretné elkerülni, hogy túlzottan kitűnjön, azonban számos lehetőség kínálkozik arra, hogy megkülönböztesse magát a tömegtől. Egy kétsoros öltöny jó ötlet lehet erre a célra, csak ügyelj arra, hogy a kabátot mindig begombolva viseld. A mellény viselésének praktikus okait már említettük, azon kívül, hogy mennyire stílusosan néz ki.

Ami a színeket illeti, tekintsük az éjkéket a fekete alternatívájaként, ugyanis mesterséges fényben a fekete kissé fakónak tűnhet, így néha egy nagyon sötétkék jobban felkelti a társaság figyelmét. A férfidivat jelenlegi legnagyobb trendje az éjkék szmoking – habár ezt nem egyszerű jól viselni. Az elegáns, kifinomult megjelenés érdekében azt javasoljuk, hogy a selyemborítások színét párosítsd, ne az öltöny anyagát. Válassz tehát inkább kék kékkel párosítást, mintsem fekete kékkelt – utóbbi ugyanis már inkább egy jelmezre fog hasonlítani. Ha a dresscode alapján a black tie viselet opcionális, ez azt jelenti, hogy a legtöbb vendég maradni fog a black tie öltözéknél, de helyette a sötét (lehetőleg fekete) öltöny is elfogadható.

A szezonális trendek kedvelőinek ezek az események nagyszerű lehetőségként szolgálnak arra, hogy érdekes párosításokkal kísérletezzenek, mint például egy bársony szmoking egy hozzáillő bársony lábbelivel. De könyörgőm, soha ne öltözz tetőtől talpig bársonyba! És bár a fehér szmoking jó választás lehet egy yachtra, vigyázz, össze ne tévesszenek egy pincérrel, ha egy hotelbe vagy étterembe vagy hivatalos.

Jó szórakozást!