Blog

A bespoke gardrób ápolása

A bespoke gardrób ápolása

Az ősz amilyen hirtelen beköszöntöt, olyan hirtelen véget is ér, így itt az ideje, hogy a téli gardróbunkra is gondoljunk. Az év ezen időszakában az olasz édesanyák nekilátnak a hagyománynak számító „Ribaltare”-nak, amikor is a nyári ruhákat kitisztítják és elrakják, míg az őszi, téli szezon darabjait előveszik. Felesleges fáradozásnak tűnik? Ezesetben érdemes hinni az örökérvényű mondásnak, miszerint az édesanyák mindig jobban tudják. A megfelelően ápolt ruhadarabok ugyanis nem csak szebb látványt nyújtanak, de hosszabb életűek is. Az öltönyöktől az ingeken át a cipőkig, íme néhány hasznos tipp és trükk a gardróbod általános és szezonális ápolásához.

Minden a gardróbnál kezdődik

Az egyik legfontosabb lépés maga a gardrób gondozása, tisztán tartása. Érdemes bizonyos időközönként az egész szekrényt alapos takarítással karbantartani: minden darabot kipakolni, a szekrények és a fiókok belsejét portalanítani, végül kicserélni a molyírókat. Ezáltal nem csak a szekrények lesznek tiszták, de lehetőséged nyílik arra, hogy átnézd, van-e olyan ruhadarabod, aminek szüksége van mosásra, tisztítása, vagy épp javításra mielőtt a teljesítés megtörténik.

Az öltönyökön és a zakókon alaposan fuss át egy kefével, hogy az esetlegesen lerakódott kosznak esélyese legyen beivódni az anyagba – különös tekintettel a vállak és a zsebek környékére. Miközben ezt megteszed, figyeld meg, van-e rajtuk sérülés, ilyen lehet például, ha a bélés összesodródott, leesett egy gomb vagy épp csak szüksége van egy kis időre a tisztítóban. Ha bármit észreveszel, ami molyra utal, azonnal cselekedj – óriási kárt tudnak okozni!

A kefét illetően a természetes sörtéjűt ajánljuk, ami nem túl kemény, és a legjobb választás, ha kasmírról van szó. Személyes kedvencünk a Kent, egy angol kefegyártó több generációnyi tapasztalattal a háta mögött.  

Annak érdekében, hogy az öltönyeid és a zakóid megőrizzék eredeti formájukat és szerkezetüket, fa vállfán érdemes tárolnod őket. Válassz szép körvonalú vállfákat, aminek a végei elég szélesek, ezáltal kellő tartást adhatnak a teljes váll résznek. És ami talán a legfontosabb: figyelj a méretre, így elkerülve, hogy a kedvenc darabod kitáguljon! A legjobb, ha a szezonális gardróbrendezéskor a ruhákat és a cipőket légáteresztő pamut zsákba pakolod. A műanyag verziót messziről kerüld el, az utazáshoz való.

A közhiedelemmel ellentétben a zakókat, öltönyöket abban az esetben érdemes tisztítóba vinni, ha valóban foltot vagy erős szennyeződést találsz rajtuk. Néhány gyűrődés és ránc még nem ok arra, hogy tisztítóba rohanj, ugyanis egy alapos gőzölés is megoldja a problémát. Előfordul, hogy a szabó előre kigőzöli neked, de ezen felül sokat segíthet, ha minden viselés után rögtön vállfára akasztod a ruháidat, még a nadrágokat is – ezeket érdemes teljes hosszában lógatni. A vállfázásnak köszönhetően a ruhadaraboknak lesz lehetősége kiszellőzni vagy megszáradni mielőtt a szekrénybe kerülnének. Fontos tudnod, hogy a vegytisztítás során a tisztítók kémia szereket alkalmaznak, amik meglehetősen rövidítik a ruhák élettartamát. Ha úgy érzed, az öltöny szettednek mindenképp tisztítóban a helye, javasoljuk, hogy a felső és az alsó részt is vidd magaddal, ezzel elkerülve az egyenlőtlen fakulást.

Ezzel szemben a kötöttárunak másfajta törődésre van szüksége, ezeket a termékeket zárható műanyag zacskóban érdemes tárolni. Elcsomagolás előtt nézd át, melyiknek van egy öblítésre vagy alapos mosásra szüksége. Egy kötött pulcsit általában kézzel ajánlott mosni, kivéve, ha a mosógépen megtalálható a speciális, kasmírhoz való mosási program.  Az áztatást felejtsd el, helyette mosd és öblítsd át amilyen gyorsan és gyengéden csak tudod, majd csavarás helyett nyomkodd ki belőle a vizet. A szárításhoz használj egy törölközőt, amin elfektetve nemcsak száríthatod, de meg is őrizheted alakját. Ezután adj neki egy könnyed gőzölést és szebb lesz, mint új korában. Fontos, hogy mielőtt elrakod a nyári pulóvereket, ne felejts el naftalin golyót tenni közéjük, feltéve, ha kasmírból vagy gyapjúból készültek – erre nincs szükség pamut, vászon vagy selyem esetében.

A nadrágok, különösen azok a darabok, amik hajlamosak a gyűrődésre egyszerűen vasalhatóak otthon egy hétköznapi vasalóval. Azonban közvetlenül sose vasald őket, mindig teríts rájuk egy tiszta konyharuhát, hogy óvd az anyagot és elkerüld a kifényesedést – különösen kék és fekete esetén. Ha a vasalódon nincs gőzölő funkció, vizezd be a konyharuhát, ez segít puhítani az anyagot vasalás közben.

Az ingekkel könnyű dolgod van, ezek ugyanis a legegyszerűbben moshatóak otthon mosógépben, nagyon ritka, hogy vegytisztításra lenne szükség. De ne feledd: mosás előtt mindig ellenőrizd a mosási útmutatót! A szárítógéphasználatot felejtsd el, az ugyanis az ing minőségétől függetlenül, drámai mértékben roncsolja és zsugorítja az anyagot. Továbbá törekedj arra, hogy követlenül használat után rövid időn belül mosásba kerüljön, de előtte használj Vanish szappant a gallérokra és a mandzsetták belsejére. Szárításhoz mindig használj vállfát és igazítsd meg az anyagot, ezáltal kevésbé lesz gyűrött és kevesebb vasalásra is lesz szükség. Vasaláshoz használhatsz gőzölős vasalót, de a legjobb, ha a hagyományos mellett döntesz, pláne, ha még kissé nedves az anyag. Ha netán teljesen megszáradt, nyugodtan spriccelj rá egy kis vizet és hagyd pár percig. Ezután tudod majd közepes hőfokon vasalni, és ezzel fogod a legszebb eredményt elérni. Végül a helyes vasalási sorrend elengedhetetlen a kívánt eredményhez: a vállaktól indulva haladj a gallérral és a mandzsettákkal, majd jöhetnek az ujjak és végül a test.

Csakúgy, mint a személyre szabott ruhák és kötöttáru esetében, a cipők minden használat utáni tisztítása a megfelelő karbantartás első és legfontosabb lépése. Ahogy az arcbőr hidratáltságához szükség van vízre, úgy a cipők számára hasonlóan fontos, hogy rendszeresen kezeld őket jó minőségű viaszos fényezővel. Gyakori használatával megfelelően lesz ápolva a bőr és némi extra odafigyeléssel szép, magas fény érhető el. Figyelj arra, hogy a fényező színe megegyezzen a bőr színével és mindig száraz cipőn alkalmazd – ha a legjobb eredményt szeretnéd elérni, fényezés előtt tegyél egy fa sámfát a belsejébe.

Velúr és nubuk cipőknél nyugodtan használj ’velúr védő’ sprayt, ez segít abban, hogy ellenálljon a nedvességnek és a makacs foltoknak. Emellett szükség lesz egy speciális kefére is a velúr portalanítására és az egyszerűbb piszok eltávolítására.

Fa sámfát nemcsak fényezéshez, de tároláshoz is ajánlott használni, ez ugyanis segít megőrizni a cipő eredeti formáját és felszívja a nedvességet, ha szükséges. Az átázott bőrtalpakat lassan és természetes módon kell kiszárítani, közvetlen hőtől, például radiátortól távol tartva. Készülj, ez bizony időbe telhet! A szárításhoz először használj újságpapírt, ami magába szívja a nedvességet, majd, ha már majdnem száraz, jöhet a sámfa. Ahogy az öltönyök és zakók esetében, úgy a cipőkre is igaz, hogy nem érdemes két nap egymás után ugyanazt viselni, ugyanis az anyagnak szüksége van időre a száradáshoz és levegőzéshez.

Egy jó minőségű cipő vagy ruhadarab megfelelően gondozva évekig, sőt évtizedekig a gardrób része lehet. Ugyan befektetésnek számítanak, de egy olyan befektetésnek, amit nap mint nap élvezhet az ember. És hogy még inkább büszke lehess: a választásod környezetbarát is! Hiszen a tartós és megfelelően ápolt ruhadarabok ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint az olcsó, tömeggyártott termékeknek, amik néhány év után a szemét közt végzik.