Blog

Esküvői viselet

Esküvői viselet

Készüljön az esküvőjére szakemberrel! - Így öltözik a tökéletes vőlegény

Olvassa el tippjeinket, melyeket minden vőlegény hasznosnak fog találni!


Az esküvők időszaka gyorsan közeleg és hogy a legjobb oldalát mutathassa, stílusszakértőnket, Simon Skottowe-t -aki Londonban tanulta ki a szabászatot- arról kérdeztük, milyen a vőlegény és a násznép helyes esküvői öltözéke.

“A régi szép időkben az esküvőt a templomban vagy a zsinagógában tartották, amit hotelben, lakosztályban vagy otthon megrendezett fogadás követett. Manapság már a helyszínek változatosabbak, így egy kicsit nehezebb megfelelő öltözéket választani.”

Simon, aki végzettségét tekintve divattervező, azt javasolja: “Ahhoz, hogy az esküvő egységesen nézzen ki, szükség van egy meghatározott stílusra. Akár formális, hollywoodi, rusztikus vagy teljesen egyéni, egy ilyen keretrendszer, ami minden aspektust magába foglal rendkívül hasznos tud lenni. Ennek megértése az első lépés, hogy a vőlegény helyes megjelenését megtervezhessük.
Harmóniában kell állnia a menyasszonnyal és a hellyel, míg egyidejűleg túl kell ragyognia a többi jelen levő férfit. Az évszakot és a helyszínt is gondosan figyelembe kell venni: benti helyszínről van szó légkondicionálással, vagy a szabadban, 35 C-ban?
Ha van egy egyértelmű koncepció, az a vendégeknek is segít, hogy úgy jelenhessenek meg elegánsan, hogy nem öltözték túl a vőlegényt- végső soron ez az ő nagy napja! Akárha egy női vendég fehér ruhában jelenik meg az esküvőn- óriási szarvashiba! Csak a menyasszonynak illik fehéret viselnie egy esküvőn.

Ha már a menyasszony ruhájáról beszélünk, nagy segítség, ha van egy körülbelüli elképzelése a vőlegénynek arról, hogy milyen lesz (anélkül persze, hogy a valóságban megnézné). Nincs annál rosszabb a vőlegény számára, mint ha túl visszafogottan öltözik és jobban hasonlít a sofőrhöz, mint a nap legfontosabb férfiújához!”

Mielőtt belemennénk a vőlegény öltözékének aprólékosabb részleteibe, azt tanácsoljuk, tervezze meg testápolásának részleteit is a nagy napra! Ideális esetben hajvágást egy héttel, szakáll- és arcszőrzet igazítást három nappal az esküvő előttre érdemes időzíteni. Manikűr pár nappal előtte dukál és ha arckezelést is szeretne, hogy az arcbőre is ragyogó legyen, az egy héttel korábban javasolt.

Visszatérve a vőlegény öltözékére Simon végigvisz minket a különböző stílusokon. “A legformálisabb opció egy vőlegény számára a zsakett öltözet. Ez az együttes zsakett kabátból, színes mellényből és csíkos nadrágból áll. A zsakett kabát hosszú, egysoros kabát, amely egyetlen gombbal záródik derékban. A derékvarrástól fokozatosan és ívesen egy hosszabb farokrészbe szélesedik hátul, melyet két díszgomb ékesít a középső hasíték két oldalán, a derékvarrás magasságában. A hajtókája spicces, mivel a zsakett csak formális öltözetként viselhető. Máig tradicionális esküvői viselet az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban, illetve Olaszországban is fel-felbukkan. Ez a megjelenés jellemzően arisztokrata körökben figyelhető meg, ahol -hacsak nem katonai egyenruhát öltenek- egyaránt viseli a vőlegény és a násznép. Magyarországon kevéssé népszerű viselet, habár véleményem szerint ez a klasszikus öltözék kifejezetten illene olyan grandiózus, történelmi miliőkbe, mint például a Szent István bazilika.
Ezen a rendkívül formális viseleten belül különböző stílusbeli lehetőségeket találunk, például viselhetjük mindhárom ruhadarabot ugyanabban a színben, vagy akár a Stresemann-öltönyt (ez egy rövidebb szmoking zakót takar, aminek a hajtókája azonban nem fényes, a zsakett öltözékhez viselt nadrággal és mellénnyel kombinálva). Ezeket némi óvatossággal használjuk, mert a szabászati faux pas-k száma végtelen!”



Ha a zsakett nem áll közel a szívéhez, egyéb, kevésbé klasszikus opciók is szóba jöhetnek. “A modern formális öltözék a szmoking: későbbi időpontban tartott esküvőkre vagy beltérre alkalmasabb. Többféle változata létezik a klasszikus egy gombos, spicces hajtókás zakótól a három részes, mellényes változaton át a kétsoros zakóig. Egyre elfogadottabbá válik a sötétkék öltöny viselete a ‘black tie’, vagyis szmokingot igénylő eseményeken, ami különösen jó megoldás lehet mai esküvőkön is. Ez ruhatárát tekintve is jó befektetés, mivel később is jól kihasználható darab hasonló formális vagy félig formális rendezvényeken.”

“A klasszikus társalgó öltöny (vagyis az öltöny, ahogy manapság hívjuk) valószínűleg a legnépszerűbb választás a vőlegények körében mostanság, mivel a legtöbb férfi komfortzónáján belül esik és az esküvő után is hasznos munkahelyi viseletként vagy különleges alkalmakra. Sokféle módja van, hogy elegánsabbá és kicsit ünnepibbé tegyük a régi jó kétrészes öltönyünket. Ezek közül az opciók közül némelyik hatásosabb, mint mások. Egy jól passzoló mellény elegáns ötlet, mivel jól öltözöttebb érzetet kelt és megfelelő anyagválasztással a legtöbb helyszínen viselhető. Például a világos- vagy középszürke jól illik a városba, míg a krémszín attraktív a tengerparton. Egy klasszikus sötétkék öltöny vagy egy sportzakó-nadrág kombináció is jó megoldás lehet, ha fesztelenebb megjelenést szeretnénk elérni. Egy vidéki vagy vízparti helyszín alkalmas környezete lehet ennek a sikkes, de laza stílusnak.”

Simonnak egyértelmű preferenciái vannak az inget illetően.
“Az ing fehér és kifogástalan kell, hogy legyen. Míg a tört fehér jó választás lehet esküvői ruhában, nem elég elegáns az öltönyhöz. Ragaszkodjon a hófehérhez, még akkor is, ha hölgyválasztottja szeretné, hogy a ruhájával azonos színű legyen az inge. Lehetőség szerint visszahajtott kézelővel és jóféle gallérral, ami megtámogatja az elegáns nyakkendőt. A zsakettet és a szmokingot is lehajtott gallérú inggel jobb viselni- nemcsak helyénvalóbb, de jobban is néz ki, mint a szárnygallér. Mindig jó ötlet, ha a vőlegénynek van legalább egy váltás inge. Balesetek előfordulnak, de pusztán az is jól eshet, ha friss ingre válthat az este folyamán.”