Blog

A póló kabát

2024.04.10 10:00
A póló kabát

A póló kabát -ahogy a neve is sugallja- eredetileg arra szolgált, hogy a pólójátékosokat melegen tartsa a meccsek előtt, alatt és után. A pólót az Indiában szolgáló brit lovas tisztek hozták haza, miután találkoztak a játék modern verziójával Manipurban, a tizenkilencedik század közepén.

Az észak-európai és az USA keleti partjainak időjárása nem volt olyan balzsamos, mint Indiáé és mivel ezeken a helyeken terjedt el villámgyorsan az új sport, így vált szükségessé a pólóban a “várakozó” kabát, melyet 1910-ben említenek először.

Következésképp ez egy túlméretezett, gombtalan, a test köré tekert kabát volt, melyhez saját anyagából való öv tartozott; szándékában és céljában nem volt más, mint egy hatalmas házikabát, de Ulster gallérral, hogy melegen tartsa a nyakat. Teveszőrből készült, ami drága, vastag, extrém módon meleg és viszonylag könnyű anyag.

A póló kezdettől fogva rendkívül vonzó és egzotikus játéknak számított. Pusztán a sok póniló tartási költségei miatt a gazdag plutokraták és királyok előjoga volt. Az egész életstílus mellett, amely a versenyek körül kialakult néhány ikonikus férfi ruhadarab megalkotásához is hozzájárult: a legombolt gallér, a póló ing, sőt még Jaeger-LeCoultre Reverso órája is neki köszönheti a létét.

Az 1920-as évek tanúja volt Tommy Hitchcock, az amerikai póló legenda felemelkedésének. Amikor a Meadowbrook Polo Club-ban Long Island-en elkezdte viselni a póló kabátját, az öccsének annyira megtetszett, hogy csináltatott magának is egyet, amelyet aztán a Yale egyetemen folytatott tanulmányai alatt hordott.

A póló kabát mindennapi használatba való bevezetése a Brooks Brothers nevéhez fűződik, így az amerikaiak adták meg a végső formáját ennek a brit ruhadarabnak. Az amerikai változatnak van néhány közös vonása a hosszú gárdista kabáttal: a nagyvonalú anyagmennyiség és a hátán levő hajtás -csak hogy kettőt említsünk-, de a Brooks Brothers hozzáadott az eredeti póló kabáthoz pár stílusbeli részletet, amely az ő változatuknak vonzó felhangot adott. A modern póló kabát egyes részletei változatlanok: a kétsoros gomb záródás, a visszahajtott mandzsetta, a “postaláda” zsebek és a klasszikus ujj. A hátának is van pár jellemzője: a Martingale-hát (félig futó öv), a szabad mozgást megengedő behajtás a hát közepén, a hosszú, gombos szembehajtásos hasíték és végül az Ulster gallér. De a legtipikusabb jellemzője az ejtett elülső gombolás, amely meghosszabbítja a hajtóka vonalát. Ez a gombolás adja a kabát emblematikus amerikai stílusát, amelyet Humphrey Bogart testesített meg.

Attól eltekintve, hogy elég drága, a teveszőr gyorsan kopik. Hogy megtartsák az anyag melegségét, de növeljék a tartósságát és csökkentsék a költségeket, a teveszőrt gyapjúval kezdték keverni. Ezekből a praktikusabb anyagokból készült póló kabátok tettek aztán szert népszerűségre a princeton-i és yale-beli egyetemisták körében an 1920-as, ‘30-as években és gyorsan az Ivy League fiúk nélkülözhetetlen ruhadarabjává váltak. A bézs szín miatt könnyű volt különböző -formálisabb vagy lazább- nadrágokkal és zakókkal is párosítani és hordani. 

Az egész póló életstílus csábereje, ahogy F. Scott Fitzgerald regényei bemutatják, olyan irányzatot teremtett, amely máig velünk van: Ralph Lauren az egész márkáját e köré építette! Az idők során sok híresség viselte a póló kabátot. Will Rogers, a hollywood-i színész és pólójátékos, az angol színdarab-író Sir Noël Coward, a windsori herceg, Gianni Agnelli és jóval később Richard Gere csak pár híresebb személy ennek az attraktív öltözetnek a rajongói közül.

Az elmúlt években az öltözködés hétköznapibbá és lazábbá vált, de a gyönyörű szabászat szerelmesei számára a póló kabát pont olyan áhított darab, mint valaha. Nagy örömmel fogadtam egy ügyfelem megbízását, hogy készítsek neki egy ilyen kabátot és megalkottuk a saját változatunkat, tisztelettel adózva a ruhadarab nagyhírű múltjának. Míg nem ragaszkodtunk szilárdan a szabályokhoz -az anyagválasztás nyilvánvaló eltérés volt-, a nagyvonalú anyagmennyiség, a stílusbeli részletek és az egészre kiterjedő luxus így is a régi vágású, attraktív férfiruházat iskolájához köti a mi póló kabátunkat.